1. ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1.1 – Toepassing van het reglement
Het huidige reglement is van toepassing voor alle minder- en meerderjarige leden, ouders en wettelijke voogden.
Iedereen wordt geacht hiervan kennis te hebben genomen.
Artikel 1.2 – Verantwoordelijkheid ten opzichte van derden
Buiten een expliciete afwijking, schriftelijk toegestaan door het dagelijks bestuur, is geen enkel lid van K.Rumstse SK gemachtigd beslissingen te nemen of daden te stellen die de club verbinden ten opzichte van derden, leden of niet-leden van de club. Enkel de leden van het dagelijks bestuur, binnen de limieten voorzien in de statuten van de vzw, zijn hiertoe gemachtigd.
Bovendien wijst de club alle verantwoordelijkheid af voor iedere schade toegebracht aan één van zijn leden of aan derden in geval van diefstal, wangedrag, vandalisme of voortvloeiend uit het niet naleven van huidig reglement van inwendige orde.
Het is aan de leden uitdrukkelijk verboden op eigen initiatief vriendenwedstrijden, trainingen, sportactiviteiten of welke activiteit dan ook voor één of meerdere ploegen of de omkadering, zonder voorafgaandelijke toelating van de jeugdverantwoordelijken/trainers en/of het dagelijks bestuur. Bij eventuele toelating dienen de leden zich bovendien ook te houden aan de richtlijnen die hen in dit verband door de jeugdverantwoordelijken/trainers en/of het dagelijks bestuur zijn opgelegd.
Artikel 1.3 – Aansluiting
Geheel conform de reglementen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, dient iedere nieuwe speler een aansluitingskaart te tekenen of, indien hij van een andere club afkomstig is, een definitieve of tijdelijke transfer (wit).
Artikel 1.4 – Reglement van de Koninklijke Belgische Voetbalbond
K.Rumstse SK is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond onder het stamnummer 4214. Hierdoor is de club gebonden tot het naleven van de bondsreglementen en verwacht van elk lid deze ook te respecteren.
Artikel 1.5 – Verzekeringen
Onkosten voortvloeiend uit lichamelijke ongevallen, overkomen bij de uitoefening van de voetbalsport aan een lid in regel met de betaling van het jaarlijkse lidgeld, worden geregeld via het solidariteitsfonds van de Koninklijke Belgische Voetbalbond voor het verschil tussen het RIZIV-plafond en de tegemoetkoming van het ziekenfonds. Voor dergelijke ongevallen kan de club niet verantwoordelijk worden gesteld, tenzij bewezen wordt dat deze het gevolg zijn van een ernstige fout van haar kant.
Het is de ouders aangeraden een bijkomende verzekering af te sluiten voor de niet gedekte risico’s.
Het is eveneens aangeraden aan elke speler zich te wenden tot een arts die vertrouwd is met sportongevallen.
Artikel 1.6 – Ontslag en transfer
Een speler die op het einde van het seizoen de club wenst te verlaten heeft het recht zijn ontslag in te dienen binnen de termijnen opgelegd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Een transfer voor 1 seizoen kan in bepaalde gevallen eveneens worden toegestaan door het dagelijks bestuur. Transfers na datum van de aanvang van de competitie worden niet meer toegestaan door de club.
De club kan het aantal aangesloten spelers beperken in functie van het aantal ingeschreven ploegen en de capaciteit van de installaties.
Artikel 1.7 – Lidgeld
Het bedrag van de jaarlijkse ledenbijdrage wordt bepaald door het dagelijks bestuur. De club houdt zich het recht voor deze prijs jaarlijks te wijzigen in functie van de verhoging van de onkosten en de uitgaven, noodzakelijk voor een goede opleiding.
Ieder gestort lidgeld blijft definitief eigendom van de club, zelfs wanneer de aangeslotene niet heeft deelgenomen aan de trainingen of de wedstrijden gedurende de totaliteit of een gedeelte van het seizoen ingevolge een onbeschikbaarheid (ongeval, ziekte, medisch advies…), alsook indien de ouders beslissen hun kind terug te trekken of wanneer het gaat om een disciplinaire beslissing vanwege de club.
Het spreekt voor zich dat, indien de levering van uitrusting(en) wordt voorzien, ieder lid in regel met zijn lidgeld hiervan kan genieten (zie ook artikel 3.7).
De betaling van het lidgeld houdt voor de jeugdverantwoordelijken en de trainer in geen geval de verplichting in tot het opstellen van de speler gedurende de wedstrijden van het weekend.
2. BASISPRINCIPES EN LEEFREGELS
Artikel 2.1
K.Rumstse SK wenst een positief clubimago te behouden en verder uit te bouwen. In deze optiek vertegenwoordigt iedere persoon, op één of andere manier verbonden met de club, K.RUMSTSE SK op alle niveaus.
Bijgevolg moet ieder lid van de club zich gedragen naar de principes en de leefregels zoals ze in huidig reglement van inwendige orde worden gesteld, en dit zowel op als buiten de voetbalaccommodatie.
Wij respecteren het Nederlandstalig karakter van de club maar hebben ook respect voor anderstaligen die tot onze club zijn toegetreden en het karakter van de club hebben aanvaard.
De correspondentietaal van de club is het Nederlands en als dusdanig worden alle briefwisseling of mededelingen van welke aard dan ook, intern of extern, in het Nederlands gevoerd, ook tijdens trainingen en wedstrijden is Nederlands de voertaal.
Het reglement van inwendige orde maakt integraal deel uit van het jeugdopleidingsplan van de club.
Iedere speler is gehouden zich te gedragen en zich te verzorgen zoals het een sportman betaamt, zowel op als naast het terrein. Op ieder ogenblik moet hij de club op een waardige manier vertegenwoordigen.
Het gedrag ten opzichte van iedereen moet onberispelijk zijn. Schunnige of kwetsende taal, blamerend of agressief gedrag, zowel op als naast het terrein, tegenover ploegmaats, tegenstanders, scheidsrechters, pers, publiek, technische staff en bestuur…, zijn ontoelaatbaar en kunnen leiden tot sancties en gaan tot de definitieve uitsluiting uit de club.
Aan elk lid dat verantwoordelijk wordt gesteld voor een gedrag met financiële implicaties voor de club zal de hieruit voortvloeiende onkosten worden aangerekend, los van elke andere disciplinaire of juridische actie die de club ten zijner opzichte kan ondernemen.
Artikel 2.1 - Wees steeds sportief – fair-play is een must, zowel voor spelers als ouders
· Aan onze spelers vragen wij om de sportiviteit hoog in het vaandel te dragen.
Het is dan ook evident dat wij dit ook aan onze supporters vragen, temeer daar onze volwassen supporters ook een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugd.
Wij verlangen van onze supporters dan ook heel expliciet:
o de ploegen positief aan te moedigen en te stimuleren. Geef zeker geen negatieve kritiek !
o zich hoffelijk te gedragen tegenover scheidsrechters, zelfs als deze volgens uw mening al meerdere malen een foutieve beslissing heeft genomen.
Bedenk dat uw eventuele scheldpartijen ook worden gehoord door de spelers op het terrein. Als zij op dezelfde wijze zouden reageren, ondervindt zowel de ploeg als de voetbalclub hiervan de nadelen.
o Toegang tot de neutrale zone is steeds verboden , ook bij wedstrijden voor duiveltjes en preminiemen.
o Bij problemen kan men steeds terecht bij de ploegafgevaardigde, jeugdcoördinator of bestuurslid.
Enkele tips voor ouders en supporters :
o Zorg ervoor dat de speler voldoende rust neemt.
o Steun uw speler bij mindere prestaties en relativeer de goede prestaties.
o Het bijwonen van zoveel mogelijk wedstrijden en trainingen is een aanmoediging voor de speler.
Laat hierbij echter de coaching over aan de trainer. Hij heeft hiervoor een opleiding genoten.
o Meet jezelf altijd een voorbeeldfunctie aan voor uw kind en andere spelers.
Dit omvat een sportieve opbouwende houding tegenover scheidsrechters, medespelers, tegenstanders, supporters van de tegenstanders, trainer en afgevaardigde, ook na een verloren wedstrijd.
3. RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE LEDEN
Arikel 3.1 – Het dagelijks bestuur van K.Rumstse SK
Het dagelijks bestuur is belast met het beheer van de club en is gemachtigd alle beslissingen te nemen en acties te ondernemen die dit beheer vereist.
Artikel 3.2 – Kledij
Elk lid dat een rol vervult op sportief vlak – coördinator(s), trainers en spelers – is gehouden de officiële clubkledij te dragen ter gelegenheid van de wedstrijden.
Artikel 3.3 – De cel jeugdcoördinatie – Hoofdcoach – Coördinator onderbouw en bovenbouw
Deze wordt benoemd door het dagelijks bestuur van de club. De jeugdverantwoordelijken staan in voor de uitvoering van het sportieve jeugdbeleid opgelegd door het dagelijks bestuur. De jeugdverantwoordelijken brengen dit sportieve jeugdbeleid in praktijk met de actieve medewerking van de sportieve staff van de jeugd (trainers en afgevaardigden) en dragen er ook de verantwoordelijkheid van.
Bijgevolg:
- zorgen zij voor continuïteit in de jeugd
- organiseren zij op regelmatige basis periodiek overleg met de trainers
- volgen zij regelmatig de trainingen en wedstrijden van de jeugdelftallen op en geven de trainers aanwijzingen voor het verbeteren van de kwaliteit van teams en spelers; zij observeren de manier van werken van de trainers en corrigeren hen en helpen hen waar nodig op een positieve manier
- beoordelen zij het functioneren van de trainers, ook de keepertrainers, op regelmatige tijdstippen en plannen zo nodig met deze laatsten overleg om de effectiviteit van de trainingen te vergroten
- zijn zij interim trainer bij afwezigheid van de jeugdtrainer
- evalueren zij de spelers van de hun toegewezen leeftijdscategorieën en zijn als dusdanig ook verantwoordelijk voor de indeling van de spelers in de diverse ploegen, daar waar per leeftijdscategorie verschillende jeugdploegen in competitie worden gebracht
- in samenspraak met de trainers, spelers en ouders kunnen zij spelers overhevelen van de ene categorie naar de andere en dit zowel in de positieve als in de negatieve richting - domino’s wel vermijden
- bemiddelen en lossen zij eventuele sportieve problemen op tussen trainer en speler/ouder en nemen zij de nodige beslissingen die zich in deze gevallen zouden opdringen
- zijn zij gemachtigd de nodige disciplinaire maatregelen te treffen ten opzichte van een speler die zich op training of tijdens de wedstijden misdraagt binnen de limieten vastgesteld in dit reglement in de rubriek “disciplinaire maatregelen”
- zijn zij gemachtigd initiatieven uit te werken die de sportieve werking van en de geest binnen de club kunnen versterken en/of verbeteren, zoals stages, kerstfeest … en andere gelijkaardige organisaties, op voorwaarde dat deze vooraf voorgelegd en goedgekeurd zijn door het dagelijks bestuur
- alvorens een speler in competitie op te stellen moeten de verantwoordelijken er zich van vergewissen dat betrokken speler in regel is met zijn aansluiting en aldus speelgerechtigd
- stellen zij ook rapporten op van spelers van de tegenpartij met het oog op een eventuele toekomstige aanwerving
- organiseren zij eventuele testtrainingen- en/of wedstrijden in functie van aansluitingen van nieuwe spelers en voeren ook de voorbereidende gesprekken in dit verband met de betrokken ouders van de spelers
- stimuleren zij het volgen van opleidingen voor de jeugdtrainers
- rapporteren maandelijks aan het dagelijks bestuur.
Op administratief en vlak zijn de jeugdverantwoordelijken verantwoordelijk voor:
- inschrijvingen jeugdspelers en het voeren met de voorbereidende gesprekken met de ouders dienaangaande
- de aanvragen voor vriendenwedstrijden en tornooien, alsook de organisatie ervan
- de organisatie van de thuiswedstrijden, er op toezien dat de kalenders worden gerespecteerd
- het aanduiden van scheidsrechters voor de thuiswedstrijden van U 7 tot en met U 11
- het overhandigen van formulieren voor de verzekering in geval van ongeval van een speler of aangesloten lid
- het in kaart brengen van de beschikbare of de aan te trekken trainers met het oog op het volgende seizoen en het rapporteren bij het dagelijks bestuur alvorens de trainer effectief aan de slag kan/mag
- inventarisatie van het trainingsmateriaal
- het uitdelen van kledij of andere sportartikelen, zo zich dergelijk moment voordoet
- zij waken er over dat elke jeugdspeler, die voor een wedstrijd wordt geslecteerd, minimum 50 % van de speelminuten effectief in actie komt.
Artikel 3.4 – De Trainers
Een trainer treedt in functie na de aanvaarding van zijn kandidatuur door de coördinatoren en het dagelijks bestuur van de club. Deze benoeming wordt slechts effectief wanneer de trainer in regel is met zijn aansluiting binnen de club of desgevallend na het bekomen van de toelating van de club waarbij hij aangesloten is.
Door zijn aansluiting aanvaardt de trainer zich te gedragen conform de regels van kracht binnen de club en respecteert hij de directieven die hem door de cel coördinatie en het dagelijks bestuur worden gegeven.
De opdracht van de trainer bestaat er in zijn voetbalkennis over te brengen op de spelers van de hem toegewezen ploeg, de spelers te helpen zich individueel en collectief te ontwikkelen in de voetbalsport.
Hiertoe is hij gehouden een onberispelijk gedrag te vertonen en een voorbeeldfunctie vervullen zowel binnen als buiten de sportvelden, dient hij aanwezig te zijn op de trainingen en wedstrijden van zijn ploeg op de door de club vastgestelde uren in de jaarplanning. Hij zorgt tevens voor het aanduiden en oproepen van de spelers voor de wedstrijden. Hij zorgt er, in samenspraak met zijn afgevaardigde(n) voor dat er permanent iemand van hen in de kleedkamer vertoeft zolang er spelers aanwezig zijn. Hij werkt op een positieve manier samen met de jeugdcoördinatoren en woont de periodieke vergaderingen bij, die door deze laatsten worden belegd.
Trainingen mogen niet afgelast of verplaatst worden zonder consultatie en akkoord van de jeugdcoördinator.
De trainer staat er ook voor in dat zijn spelers de richtlijnen en directieven, in dit reglement opgenomen, respecteren. Hij is dus bijgevolg gemachtigd de maatregelen te treffen die hij nodig acht in het kader van dit objectief en dit eventueel in samensraak met de jeugdcoördinatoren, en binnen de limieten vastgesteld in dit reglement, meer bepaald in de rubriek disciplinaire maatregelen. Bij aanvang van het seizoen kiest de trainer één en maximum 2 afgevaardigden, die hem gedurende heel het seizoen zullen bijstaan (zie artikel 3.5. van dit reglement).
De trainer is verantwoordelijk voor het materiaal dat hem door de club wordt ter beschikking gesteld en voor het respecteren van de installaties door de spelers die hij onder zijn hoede heeft.
In geval van onvolledige teruggave van het materiaal op het einde van het seizoen of van geheel of gedeeltelijk verlies van het ter beschikking gesteld materiaal, houdt het dagelijks bestuur zich het recht voor hiervoor aan de trainer een schadevergoeding te vragen. De trainer wordt geacht aanwezig te zijn op alle door de club ingerichte evenementen (tornooien, feesten, eetfestijnen) die in de loop van het seizoen worden georganiseerd en stelt zich ter beschikking om actief mee te helpen hieraan.
Zie ook de functiebeschrijvingen
Artikel 3.5 – De afgevaardigden.
Een afgevaardigde treedt in functie op voorstel van de trainer en na de aanvaarding van zijn kandidatuur door de coördinatoren en het dagelijks bestuur van de club. Deze benoeming wordt slechts effectief wanneer de afgevaardigde in regel is met zijn aansluiting binnen de club.
Hij staat de trainer bij in de administratieve en materiële organisatie bij de activiteiten van het team.
Zie ook de functiebeschrijvingen
Artikel 3.6 – De speelvelden
Wij zorgen er voor dat de speelvelden er netjes bijliggen en vrij van ieder soort afval zoals papiertjes, plastic flessen of blikjes, e.d…
Artikel 3.7 – De spelers
Om te mogen deelnemen aan een wedstrijd moet een speler geldig aangesloten zijn bij K.Rumstse SK. Hij moet tevens, behoudens expliciete toelating van het dagelijks bestuur, uiterlijk op 1 oktober in regel zijn met de betaling van het jaarlijkse lidgeld, om te mogen deelnemen aan trainingen en wedstrijden.
Een speler die zich bij K.Rumstse SK aansluit verbindt er zich door zijn aansluiting toe het huidige reglement en deze van de KBVB te respecteren.
Hij verbindt er zich onder andere toe :
- de richtlijnen van zijn trainer te respecteren zowel op sportief gebied als op disciplinair of organisatorisch vlak;
- het materiaal en de installaties van de club te respecteren;
- betuigt respect ten opzichte van zijn trainer en afgevaardigde(n), andere leden van de club, het publiek (ouders, vrienden, supporters, enz…), de spelers en begeleiders van de tegenstrever en de scheidsrechter(s).
- eens de leeftijd van 12 jaar bereikt is hij in het bezit van zijn identiteitskaart of de aansluitingskaart (met foto) van de KBVB en overhandigt deze voor de wedstrijd aan zijn afgevaardigde; de jongere spelers dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs (met foto) afgeleverd door een gemeentelijke instantie.
Een speler die niet in het bezit is van zijn identiteitsbewijs, zal in geen geval tijdens de bewuste wedstrijd worden opgesteld.
- steeds positief antwoorden wanneer hij wordt opgeroepen voor activiteiten die kaderen in de clubwerking (trainingen, wedstrijden, tornooien, andere organisaties)
- zich steeds aanbieden tot disciplinaire verschijning bij de KBVB wanneer hij hiervoor wordt opgeroepen.
Voor de wedstrijden dient de speler te beschikken over volgende uitrusting, gedeeltelijk ter beschikking gesteld door de club:
- voetbalschoenen,
- beenbeschermers,
- officiële clubtrui,(door de club voorzien en verzorgd)
- officiële clubshort, (door de club voorzien en verzorgd)
- officiële clubkousen, (door de club voorzien en door de speler verzorgd)
- een trainingspak(door de club voorzien en door de speler verzorgd)
Wanneer uitrustingen door de club worden voorzien, is het dragen ervan verplicht.
Elke speler draagt uitdrukkelijk zorg voor de ter beschikking gestelde uitrusting. Behoudens tegenbericht blijven de uitrustingen eigendom van de club. Iedere niet terug bezorgde uitrusting zal in rekening worden gebracht.
Het dragen van ringen, kettingen, uurwerken, oorringen is verboden tijdens trainingen en wedstrijden.
Het tot zich nemen van medicijnen of legaal niet toegelaten producten is verboden. Iedere speler die deze regel niet respecteert zal zelf de gevolgen moeten dragen.
De installaties dienen proper achtergelaten worden. Schoenen worden buiten de kleedkamers gereinigd op de daarvoor voorziene plaatsen.
Het plaatsen en terugplaatsen van materiaal voor, tijdens of na de training gebeurt op instructie van de trainer. Het spreekt voor zich dat dit ook geldt voor het terughalen van ballen die buiten het speelveld zijn beland.
Wat dit laatste betreft is het strikt verboden de particuliere eigendommen van de buurtbewoners te betreden.
Bij wedstrijden biedt iedere speler zich aan op het afgesproken uur en plaats.
Artikel 3.8 – Test
Een speler mag geen enkele test afleggen bij een andere club zonder de geschreven toelating van de secretaris jeugdverantwoordelijke van K.Rumstse SK. Spelers die een test bij een andere club wensen af te leggen dienen het einde
van hun respectievelijk kampioenschap (en tornooien) af te wachten (behoudens afwijking toegestaan door de secretaris – gerechtigde correspondent).
De club is gemachtigd de nodige maatregelen te treffen tegenover leden, spelers en verantwoordelijken die deze regel niet respecteren.
4. AANBEVELINGEN VOOR DE OUDERS VAN DE SPELERS
Artikel 4.1 – Administratief
Wanneer de ouders de aansluitingskaart van de KBVB, geldend als identiteitsbewijs, persoonlijk bijhouden, bezorgen zij deze onmiddellijk aan de trainer of afgevaardigde (voor de spelers minder dan 12 jaar) voor de aanvang van de wedstrijden. Voor de oudere spelers is dit de identiteitskaart.
Artikel 4.2 - Het vergezellen van onze ploegen
In het kader van onze objectieven t.o.v van de jeugdopleiding wordt aan de ouders uitdrukkelijk gevraagd:
- zich op een voorbeeldige manier te gedragen ten opzichte van de spelers, trainers en afgevaardigden van het team waarvan hun kind deel uitmaakt, alsook ten opzichte van de tegenstrever en de scheidsrechter(s), wat bijdraagt tot het goede imago van de club;
- in de mate van het mogelijke hun kind vergezellen bij tainingen en wedstrijden, zo veel mogelijk samenwerken met de trainer en de afgevaardigde van hun kind in de organisatie van de verplaatsingen van het team.
- zich onthouden zich te mengen in de sportieve beslissingen van de trainer (samenstelling van het elftal, vervanging van een speler, enz…). Indien zij menen hierover opmerkingen dienen te maken richten zij zich tot de jeugdcoördinator.
- zich positief op te stellen wanneer de club een manifestatie organiseert (tornooi, Sinterklaasfeest, eetfestijnen en andere festiviteiten) en hieraan mee te werken teneinde alles een vlot verloop te laten kennen.
Artikel 4.3 – Verplichtingen van de ouders
Wij herinneren de ouders er aan:
- dat het verboden is zich in de kleedkamers te begeven voor, tijdens of na een wedstrijd of training, zonder de speciale toelating van de trainer ;
- dat het verboden is zich op het terrein of in de neutrale zone te begeven terwijl een wedstrijd aan de gang is. Deze regel is opgelegd door de KBVB en hierop wordt geen enkele uitzondering toegestaan.
- Het is de ouders aanbevolen hun kinderen af te halen onmiddellijk na het einde van de trainingen of de wedstrijden. Wij herinneren er aan dat de club enkel verantwoordelijk is binnen de strikte uurregeling van wedstrijden en trainingen en niet ervoor of erna.
- Bij verplaatsingen met wagens kan de club niet verantwoordelijk worden gesteld wanneer zich tijdens deze verplaatsingen onvoorziene voorvallen voordoen.
Artikel 4.4 – Aanbevelingen m.b.t. het transport van spelers
Elke week moeten onze jeugdspelers voor hun voetbalactiviteiten meerdere verplaatsingen maken: naar de trainingen in Rumst, naar de thuiswedstrijd in Rumst, bij een uitwedstrijd naar de afspraakplaats of naar de wedstrijd accomodatie. Om deze verplaatsingen zo veilig mogelijk en zo min mogelijk milieubelastend te maken, wil SK Rumst spelers en ouders vier adviezen meegeven:
- de verplaatsing naar een uitwedstrijd omvat een hele groep spelers en ouders. Om het milieu niet te veel te belasten, bevordert onze club carpooling door af te spreken op een centrale plaats (in regel het kerkplein te Rumst).
Van daar uit wordt in groep naar de wedstrijdaccommodatie gereden. Gelieve zo veel mogelijk de auto’s te vullen, zodat het aantal autoritten beperkt blijft.
- de communicatie met betrekking tot de afspraken voor uitwedstrijden verlopen volgens een beproefd systeem: de jeugdverantwoordelijke geeft in de week voor de wedstrijddag, het beginuur van de wedstrijd en het adres van het wedstrijdterrein door aan de jeugdtrainers en de ploegafgevaardigden. Zij geven ten laatste tijdens de laatste trainingssessie voor de wedstrijd een oproepbriefje mee aan de spelers, waarop deze gegevens en de plaats en het uur van afspraak vermeld staan. Op dat tijdstip dient iedereen aanwezig te zijn, zoniet dient de trainer of afgevaardigde verwittigt te worden. Enkel zo kan het carpoolsysteem optimaal werken.
- conform de wet van 10 mei 2008 moeten kinderen die vervoerd worden in personenwagens voldoende beveiligd zijn. Concreet betekent dit:
- voor kinderen kleiner dan 1m35: goedgekeurd kinderzitje met veiligheidsgordel verplicht;
- voor kinderen groter dan 1m35: verplicht gebruik van ofwel een goedgekeurd kinderzitje met veiligheidsgordel ofwel een veiligheidsgordel
- te voet of met de fiets naar de training, wedstrijd of afspraakplaats komen is niet alleen sportiever maar ook milieuvriendelijker. Zie dat je voldoende aandacht schenkt aan veiligheid bij deze verplaatsing: stippel vooraf een veilige weg uit, kijk goed uit bij het oversteken of kruisen van de weg, draag reflectoren, controleer geregeld de verlichting van de fiets, draag een fietshelm, gebruik een degelijk fietsslot als je de fiets achterlaat. In onze accommodaties zijn genoeg stelplaatsen voor fietsen voorhanden.
Artikel 4.5 – Oplossing van extra-sportieve problemen
De ouders worden er aan herinnerd dat extra- sportieve problemen enkel kunnen voorgelegd worden aan het dagelijks bestuur of aan de jeugdverantwoordelijken.
5. DISCIPLINAIRE MAATREGELEN
Artikel 5.1 - Objectieven
Over het algemeen is het leven in verenigingsverband gebonden aan regels en het respect ervoor. Het huidig reglement is bedoeld om deze vast te stellen, niet als dwangmaatregel, maar in het kader van een levensdiscipline die wij onszelf moeten opleggen. Alleen wanneer de regels worden gerespecteerd kan men immers tot de nodige harmonie komen die nodig is voor de goede evolutie van de club in het algemeen en voor al zijn leden in het bijzonder.
Artikel 5.2 – Gedrag op het veld, sanctie door trainer.
Indien tijdens een training of een wedstrijd een speler een dusdanig gedrag vertoont dat hij het goede verloop ervan in gedrang brengt, kan een trainer de speler van het veld verwijderen of naar de bank verwijzen. In dit geval dient de speler het speelveld te verlaten en zich naar de bank te begeven waar hij het einde van de activiteit afwacht. Hij mag het speelveld niet meer betreden vóór de volgende activiteit (training of wedstrijd). De trainer zal deze verwijdering melden aan de jeugdcoördinatoren.
In functie van de ernst van de feiten en/of hun repetitief karakter, komt het aan de jeugdcoördinatoren toe andere disciplinaire maatregelen te treffen ten opzichte van de speler.
Artikel 5.3 – Gele kaarten
Geen enkele andere sanctie dan deze opgelegd door de KBVB kan worden genomen t.o.v. een speler die een gele kaart incasseert. Nochtans, wanneer deze gele kaart het gevolg is van een uitzonderlijk agressief of onsportief gedrag tegenover een medespeler, een tegenstrever, de scheidsrechter of het publiek, kan de trainer de feiten rapporteren aan de jeugdcoördinatoren, die zal evalueren of al dan niet bijkomende maatregelen dienen genomen ten opzichte van de betrokken speler.
De door de KBVB opgelegde boete kan in deze bepaalde gevallen worden verhaald op de speler. Bij niet betaling ervan houdt de club zich het recht voor de speler niet meer op te stellen.
Artikel 5.4 – Rode kaarten
Een rode kaart, gekregen als gevolg van twee gele kaarten tijdens één en dezelfde wedstrijd heeft geen andere gevolgen dan deze voorzien in artikel 5.3 en/of voorzien door de reglementen van de KBVB.
Nochtans, wanneer deze rode kaart het gevolg is van een uitzonderlijk agressief of onsportief gedrag tegenover een medespeler, een tegenstrever, de scheidsrechter of het publiek, kan de trainer de feiten rapporteren aan de jeugdcoördinatoren, die zal evalueren of al dan niet bijkomende maatregelen dienen genomen ten opzichte van de betrokken speler.
De door de KBVB opgelegde boete kan in deze bepaalde gevallen worden verhaald op de speler. Bij niet betaling ervan houdt de club zich het recht voor de speler niet meer op te stellen.
Artikel 5.5 – Te laat komen of niet gewettigde afwezigheden bij trainingen of wedstrijden.
Een speler die zich te laat aanmeldt op een training of een wedstrijd kan door de trainer of de jeugdcoördinatoren het recht ontzegd worden deel te nemen aan de training of wedstrijd indien zij oordelen dat het ingebrachte excuus als ongegrond wordt beschouwd.
Zelfs in geval van gegronde reden kan de deelname aan de aan de gang zijnde activiteit worden geweigerd wanneer reeds meer dan de helft van de activiteit achter de rug is.
In geval van meerdere overtredingen terzake dient de trainer de jeugdcoördinatoren hiervan op de hoogte te brengen die zullen oordelen of andere maatregelen nodig zijn of niet.
Artikel 5.6 – Disciplinaire maatregelen getroffen door de jeugdverantwoordelijken.
Iedere uitsluiting van een activiteit die langer duurt dan de activiteit die aan de gang is (training of wedstrijd) kan enkel door de jeugdcoördinatoren worden genomen.
Nochtans, indien de voorgestelde sanctie een uitsluiting van meer dan 7 dagen overstijgt, zullen de jeugdcoördinatoren deze sanctie moeten voorleggen aan het dagelijks bestuur (zie artikel 5.8) die dan zal oordelen.
Artikel 5.7 – Feiten van algemeen gedrag.
Ieder ander feit, anders dan sportief, waaraan een lid zich bezondigt en waarvoor hij verantwoordelijk wordt geacht, wordt door het dagelijks bestuur beoordeeld. Hetzelfde geldt voor de feiten verricht door een lid – moreel of materieel - waardoor de club of één of meerdere van zijn leden schade wordt aangebracht.
Artikel 5.8 – Functioneren van het dagelijks bestuur bij disciplinaire maatregel
In het geval een disciplinaire maatregel – volgens de artikelen bepaald in huidig reglement- niet zou kunnen genomen worden door een trainer of de jeugdverantwoordelijken, moeten deze het probleem voorleggen aan het dagelijks bestuur, de enige instantie die in dit domein bevoegd is.
Het dagelijks bestuur kan in het voorkomend geval, na zijn beslissing de zaak opnieuw overmaken aan de jeugdverantwoordelijken of het zelf verder behandelen.
In dit geval bestaat hun taak er in:
- het betrokken lid of leden ter zitting oproepen,
- het aanhoren van het rapport van de jeugdverantwoordelijken en de trainer, of elke andere persoon door bet bestuur gemachtigd hierover verslag uit te brengen,
- de eventuele klagers te aanhoren,
- de eventuele getuigen te aanhoren,
- de verdediging of geïnteresseerden te aanhoren,
- te debatteren over de mogelijkheid tot een disciplinaire sanctie tegenover de betrokkenen,
- de getroffen beslissing ter kennis te brengen van de betrokkenen,
Het dagelijks bestuur is gemachtigd alle disciplinaire maatregelen te treffen, inbegrepen alternatieve straffen en zelfs een uitsluiting uit de club. Tenzij anders gestipuleerd treedt iedere genomen beslissing in werking de dag volgend op deze van de melding aan de betrokkenen.
Artikel 5.9 – Beroep tegen een disciplinaire maatregel getroffen door de jeugdverantwoordelijken.
Het lid dat deel uitmaakt van een disciplinaire maatregel die werd genomen door de jeugdverantwoordelijken kan hiertegen beroep aantekenen bij het dagelijks bestuur van de club.
In dit geval zal de club de ten laste gelegde feiten en de opgelegde straf onderzoeken. Het dagelijks bestuur kan beslissen deze straf te bevestigen of aan te passen.
Artikel 5.10 – Niet betaling van het lidgeld
In geval van niet betaling van het lidgeld kan de club dit lid uitsluiten voor alle clubactiviteiten tot het lidgeld is voldaan. Het dagelijks bestuur heeft het recht een uiterste betaaldatum te bepalen.
6. WIJZIGINGEN OF AANVULLINGEN
Eventuele wijzigingen of aanvullingen zullen worden uitgehangen op de infoborden in de kantines. Behoudens tegenbericht gaan deze maatregelen onmiddellijk in voege. In geval van wijzigingen of aanvullingen zal het volledige reglement worden heruitgegeven bij het begin van het volgende seizoen.
Dit reglement is in zijn totaliteit van toepassing. Elke speler, trainer, afgevaardigde of clublid erkent dit te hebben gelezen en aanvaard, en dit uiterlijk op de dag van zijn aansluiting. Het reglement is ter beschikking voor alle leden van K.Rumstse SK in de kantine op eenvoudige aanvraag en consulteerbaar op de website www.krumstsesk.com.